Ďakujeme všetkým, čo sa zúčastnili našej súťaže „Inšpirácia z Fotoklubovne 4“ o výhru podľa vlastného výberu! A aby sme urobili viac radosti, tentokrát vylosovali sme TROCH výhercov! Tí si môžu vybrať jednu z cien podľa vlastnej chuti – tu je skvelá ponuka:

* kniha Bryana Petersona „Fotografujeme portrét
aj s autogramom autora

* kniha Bryana Petersona „Fotografická škola Bryana Petersona

aj s autogramom autora

* zľava 50% na úplne ktorýkoľvek ONLINE fotokurz PPSOP.cz

z aktuálneho portfólia

* kniha Bryana Petersona „Naučte se fotografovat street
aj s autogramom autora


* kniha Bryana Petersona „Naučte se fotografovat dobře
aj s autogramom autora


* kniha Bryana Petersona „Naučte se fotografovat akt
bez autogramu autora

* fotografické prekvapenie
zariskujte a nechajte sa prekvapiť, čo pekného vám pošleme 😉

Chceli sme po vás, aby ste nám nahrali jednu alebo dve fotografie do KLUBOKECOV, nie však hocijaké, ale fotografie, ktoré ste nafotili na základe nejakého kreatívneho tipu tu z našej Fotoklubovne a k fotkám ste mali pripojiť aj krátky text, čo z Fotoklubovne vás nainšpirovalo k ich nafoteniu. Do súťaže sa nazbieralo 21 platných príspevkov – moc ďakujeme! Fotografie si môžete pozrieť a texty k nim si prečítať v galérii nižšie.

Tu je žrebovací menný zoznam:

1/ Ivana Jarošová
2/ Monika Drapáková
3/ Monika Drapáková
4/ Marta Pančochová
5/ Marta Pančochová
6/ Jiří Trávníček
7/ Jiří Trávníček
8/ Roman Löwinger
9/ Roman Löwinger
10/ Rozália Vaculíková
11/ Lenka Hricová
12/ Klára Kreysová
13/ Klára Kreysová
14/ Lenka Hricová
15/ Ilona Slavíčková
16/ Ilona Slavíčková
17/ Olga Dvořáková
18/ Světlana Purschová

19/ Světlana Purschová
20/ Ivana Jarošová

21/ Rozália Vaculíková

<– a tu je žrebovacie video a vyhlásenie víťazov! (ak vám video nejde, skúste prosíme iný prehliadač. Každopádne nižšie prikladáme z videa aj printscreens.)

1/ Ivana Jarošová

Zkusila jsem nafotit česnek v šerosvitu, velice mě inspirovala skvělá Květka Trčková s webinářem „Tajemství šerosvitu“. Určitě budu zkoušet dál, vybírat vhodné dekorace a různé náměty. Květka ve webináři doporučila začít česnekem, tak jsem vyzkoušela s česnekem 🙂

(c) Ivana Jarošová

2/ Monika Drapáková

Připojuji se k fotografické soutěži :-), mě zaujalo video od Bryana Portrét „V dešti“, portréty za upršeným oknem se mi vždycky líbily a tak jsem aspoň měla příležitost, si to vyzkoušet… našla jsem si doma kousek plexiskla a přichytila na stojan a fotila, bohužel výsledné fotografie byly rozmazané, protože jsem plexisklo měla málo upevněné a když jsem na něj začala stříkat vodu, tak se malinko hýbalo 🙂 …tak jsem si to musela zopakovat, ale moc mě to bavilo a jsem ráda, že jsem si to vyzkoušela. Díky moc za skvělý tip!

(c) Monika Drapáková

3/ Monika Drapáková

Přidávám ještě jednu fotografii do soutěže a to proto, že mě naprosto dostal webinář od Lucky Mojžíšové „Městské oka-mžiky“, skvělý webinář, plný inspirací, nápadů a vysvětlení, co to vlastně ta street fotografie je, vůbec jsem o tom neměla ponětí, co patří a co nepatří do streetové fotografie. Má fotka vznikla pod Trojským mostem, kde jsem čekala na nějaké sportovce, moc mě to bavilo, akorát někdy ti moji modelové nebyli úplně nadšení 🙂 ….jo a určitě budu street fotografii zkoušet dál. PS: jo a všimněte si, že jsem na druhé straně pod mostem nevymazala chlapy, co pod mostem polehávali, protože bez toho by to nebyla street fotografie (ale mám i fotku bez nich, prostě mi to nedalo), díky moc za vás a za vaše bezva webináře a videa!

(c) Monika Drapáková

4/ Marta Pančochová

Zaujalo mě Bryanovo video Focení barvy. U nás zrovna rozkvétaly stromy, vydala jsem se hledat zajímavý dům, tak aby před ním byl rozkvétající strom. Nebylo vůbec lehké najít takovou kombinaci, buď nebylo jedno nebo druhé. Také najít správnou vzdálenost mezi mnou, stromem a domem, byl docela oříšek. Nakonec jsem ze všech pokusů vybrala tuto fotku.

(c) Marta Pančochová

5/ Marta Pančochová

Přidávám ještě jednu fotku, kde jsem se inspirovala Bryanovým videem Selektivní focení ve švýcarských Alpách. Tak krásné hory u nás nemáme, proto jsem fotila v parku luční květy před zámkem v odpoledním slunci. Toto focení mě velmi bavilo a věřím, že nebylo poslední, záplava květů teprve začíná.

Selektívne zaostrenie v švajčiarskych Alpách | Bryan video

(c) Marta Pančochová

6/ Jiří Trávníček

ČERVENÝ DEŠTNÍK – Inspirací pro tuto fotku je snímek z obálky knihy Bryana Petersona „Naučte se fotografovat street fotografie“ a taky pravidlo „červený detail“.
Fotka vznikla ve Velehradě u Baziliky Nanebezetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje“, krátce před Vánocemi 2023. Naplánovaná ovšem byla už možná více než rok. Problémem bylo sehnat a přemluvit „modelku“. To se mně postupně podařilo, když jsem přemluvil manželku, že se u Baziliky projde s červeným deštníkem, ovšem s podmínkou, že nutně k tomu potřebuje nový kabát, aby to dobře vypadalo. Dalším problémem bylo samozřejmě počasí. V posledních letech zde totiž sněží pouze výjimečně. No a když se toto všechno „sešlo“ bylo 23. 12., tedy těsně před Vánocemi, kdy u nás vrcholil vánoční shon a přípravy na Vánoce, takže nastal problém – manželka neměla čas. Nezbylo než to risknout, sbalit stativ, batoh s foťákem a červený deštník, sednout do auta a vyrazit na Velehrad a doufat, že tam někdo ochotný bude. Nakonec to klaplo. U Baziliky nebyla ani noha, pouze mladá slečna v teplácích, která jak jsem později zjistil, si odskočila z domu zakouřit a byla ochotná se projít tam a zpět kolem Baziliky se zmíněným červeným deštníkem. Nebylo to sice tak krásné, jako kdyby měla dlouhý černý kabát, ale i tak mám z fotky radost. A o to přesně mně při focení jde.

(c) Jiří Trávníček

7/ Jiří Trávníček

HVĚZDIČKOVÉ SLUNCE – Na fotce je replika větrného mlýna, který stojí poblíž mého bydliště. Protože to mám opravdu blízko, fotím u mlýna poměrně často a to v každé roční době, za různého počasí a v různém čase. Každé focení na tomto místě, i když to tak nevypadá, představuje jistý adrenalin. Je to dáno tím, že ke mlýnu vede zpevněná cesta, takže je lehce příjezdný. Jedná se o místo velmi oblíbené u mladé generace, která využívá možnosti příjezdu až na místo samé, kde zaparkují vedle mlýna a pak následuje pořizování selfíček ON a ONA, ONA a AUTO, ON a AUTO… Takže ten adrenalin je v tom, že cestou ke mlýnu nevím, co mě tam čeká, zda tam bude zaparkované auto, popř. kolik, jak dlouho, atd. Jednou, když jsem měl v plánu fotit částečné zatmění Měsíce a k tomu využít siluety mlýna, mě zde čekalo velké překvapení. Jelikož toto zatmění nastalo v květnu a připadalo na noc z neděle na pondělí asi na třetí hodinu ranní, jsem předpokládal, že na místě nikdo nemůže být, maximálně tak nějaký fotograf. Nestačil jsem se divit, když jsem zde našel zaparkovaná a opuštěná dokonce dvě auta. A bylo po radosti. Tato fotka vznikla v lednu, kdy Slunce zapadá poměrně brzy, takže cca mezi 15:00 a 16:00 zimního času prosvítá skrz okénka mlýna a je možné zachytit „hvězdičku“ na stěně mlýna. V tomto případě jsem měl štěstí, jelikož zde sice auto parkovalo, ale řidič byl poblíž (otec a dvě malé děti) a v pohodě jsme se domluvili, aby popojel. Ukázalo se totiž, že zmíněný řidič je zde s dětmi na výletě a je fotograf (svatební fotograf), takže měl pochopení. Takže tak.

(c) Jiří Trávníček

8/ Roman Löwinger

Tato fotka, možná bych ji nesměle nazval portrétem, vznikla v jednom pražském naprosto šíleném klubu. S Alicí, tak se DJ jmenuje, jsme se domluvili, že ji vyfotím. Obvykle nevyrážím v 1:00 hod. (ne, ani na východy slunce do hor nechodím), tady jsem však udělal výjimku. Klub mě překvapil téměř tmou, dýmem, podivnými lidmi 🙂 a technem. Osvětlení stage bylo ovšem jak připravené na pěkný monochromatický červený portrét. Abych to nějak udržel v ruce, použil jsem 1/60, 1:1,8 a 1600 ISO. No jo, ale viděli jste někdy DJ stát klidně a nehýbat hlavou do rytmu? S tím jsem nepočítal 🙂 A požádat o nehýbání možné nebylo, vlastního slova jsem neslyšel. A vyšlo to prostě takhle. Po půlhodině jsem zdrhnul, tam fakt nedalo vydržet 😀

(c) Roman Löwinger

9/ Roman Löwinger

Hledání lokality je ještě větší problém, než hledání modelek. Alespoň tedy pro mě. Nicméně okolí Osady Jizerka nemůže nikdy zklamat, mnohdy je i mlha až do oběda a člověk může v klidu posnídat 🙂
Pak stačí vyjít na procházku a kochat se. Toto je jedna z mála mých fotek, kde nejsou lidi. A vyzařuje z ní klid, myslím. Na krajinkách musím ještě zapracovat, ale moc mě to nebaví, protože si moc nepokecám.

(c) Roman Löwinger

10/ Rozália Vaculíková

Pridávam fotku do aprílového fotosúťaže. Zaujalo ma video „Zamakajte na portréte“. A ak mám možnosť, tak sa snažím zamakať, a pomaly zvyšovať moje dovednosti, čo sa týka fotenia portrétov. Ako Bryan hovoril v inšpiratívnom videu: Makajte, makajte, makajte!

(c) Olga Dvořáková

11/ Lenka Hricová

Od januára, kedy som sa aktívnejšie zapojila, mám možnosť sledovať kreativitu a umenie mnohých ďalších ľudí. Veľmi sa mi páčia fotografie Kvetky Trčkovej – majú vlastný príbeh a atmosféru. Preto som si pozrela aj jej webinár Tajomstvo šerosvitu a v hlave som si urobila „záložku“, že sa k tomuto vrátim a vyskúšam. Netrvalo to ani tak dlho ako som si myslela – prišla téma Lúč svetla a ja som nacvakala množstvo záberov, ktoré som vždy postupne vyraďovala. A tak som si povedala, že vyskúšam nasmerované osvetlenie podľa Kvetkinho „technického scenára“ (inak ten nákres je fakt veeeľmi praktická vec!). Výsledná fotografia zrejme nebude je šerosvit, ale ako jeden z pokusov hry s osvetlením myslím môže byť – aspoň podľa vyjadrenia môjho domáceho publika a kolegyniek v práci.

(c) Lenka Hricová

12/ Klára Kreysová

Mám ráda téma „hoď tam trochu červené“, třeba červené šaty na pařížské ulici… Na koncertech nemám nutkání fotit, pak si nemohu užít hudbu ani tanec. Tato je focena na jarmareční akci ve školním dvoře při hraní kapely mého bývalého manžela, chodím na ně ráda, fotoaparát jsem vzala pro jistotu a když jsem viděla, jak před podiem začaly skotačit malé děti, bylo jasno. Přidaly se mi i „sbíhající se linie“.

(c) Klára Kreysová

13/ Klára Kreysová

Textura, vzor, kontrasty a foťte vlastnosti…
Vlnolamy v Los Christianos na Tenerife mne (méně zcestovalou) fascinovaly velikostí, připadaly mi jako kostky vsypané do Titány. Vzpomněla jsem si na Brianovu poučku „foťte vlastnosti“.

(c) Klára Kreysová

14/ Lenka Hricová

Jednoduchá kompozícia kvietku. Niekedy treba pomôcť a presunúť objekt, inokedy presunúť fotoaparát a získať iný uhol pohľadu, niekedy oboje. Pozorovať svet okolo seba s makroobjektívom je úžasné a zábavné.

(c) Lenka Hricová

15/ Ilona Slavíčková

Inspirace z Fotoklubovny – webinář Jiřího Skořepy „Vybíráme stativ“ a Davida Surovce „Průvodce dlouhou expozicí“.
Po dlooouhém rozmýšlení, ještě delším než nejdelší expozice, jsem si po jednom webináři koupila ten správný stativ. Po dalším semináři jsem si pořídila dva ND filtry (mimochodem, potřebuji ještě alespoň jeden) a pustila se do focení dlouhých časů. Jako obvykle jsem udělala mnoho začátečníckých chyb, které v teple domova u obrazovky s webinářem byly naprosto jasné. Takže teprve při páté černočerné fotce, kdy jsem neustále přepočítávala čas a přidávala sekundy, až se foťák zavařil, jsem si uvědomila, že je asi třeba přepnout do Bulb. Foťák byl zavařený, já naopak promrzlá, ono stát 6×4 minuty ve větru nebylo moc příjemné, ale dala jsem to. Zde je první výsledek, který není z fotografického hlediska zajímavý, ale já dávám ráda k dobru i to nepovedené 🙂

(c) Ilona Slavíčková

16/ Ilona Slavíčková

Inspirace z Fotoklubovny – multiexpozice.
Swipe a multiexpozice z jednoho Bryanova videa mne oslovily. Na jednom místě v lese fotím opakovaně, v různých ročních obdobích. Na pozim jsem začala, ale to jsem to ještě neměla tolik v ruce. Zkoumala jsem, kolik snímků složit dohromady, jak daleko posunovat objektiv, jak udržet jeden směr pohybu apod. Je to taková technika zenového poutníka – čím víc jsem ve vnitřím klidu, tím je snímek koukatelnější.

(c) Ilona Slavíčková

17/ Olga Dvořáková

Inspirace z Fotoklubovny – Flare filter
Nikdy mi to s ním moc nešlo, tak jsem to zkusila znovu.

(c) Olga Dvořáková

18/ Světla Purschová

Inspirace z Fotoklubovny – Tajemství šerosvitu, tento webinář mě nadchl a tak občas zkouším, tentokrát mě inspiroval šeřík a látka z ramie a druhá látka s velkými listy, které jsem trošku zamaskovala jako spodní vrstvu pozadí.

(c) Světla Purschová

19/ Světla Purschová

Inspirace z Fotoklubovny – multiexpozice. Na vycházce v lese krásně kvetly fialkové a žluté kytky. Samozřejmě každá v jiné části cesty, tak jsem je zkusila přes dvojnásobnou expozici dostat k sobě blíž.

(c) Světla Purschová

20/ Ivana Jarošová

U této fotky jsem se inspirovala videem Bryana Petersona – Využití polostínu při portrétech.
Před několika dny, když se tak velmi ochladilo, tak se Mii nechtělo fotit, protože jí byla zima, tak jsem ji navlékla do mého kožichu a bylo vyřešeno! Fotografováni jsme si s Miou opravdu užily a i když má fotka nedostatky (vždy je vidím až v počítači), tak mám tuto fotku ráda 🙂

(c) Ivana Jarošová

21/ Rozália Vaculíková

Inšpirácia webinárom David Surovec „Průvodce dlouhou expozicí“

(c) Rozália Vaculíková

Výhercom srdečne gratulujeme a prosíme, aby sa nám ozvali na mail fotoklubovna@ppsop.cz! Ostatným vrelo ďakujeme za účasť! Ďalšia súťaž v niektorom z ďalších programov Fotoklubovne! 🙂

Minulé súťaže:
„Inšpirácia z Fotoklubovne 1“
„Inšpirácia z Fotoklubovne 2“
„Inšpirácia z Fotoklubovne 3“

fotoklubovna.cz
#fotoklubovna

Už čoskoro vo Fotoklubovni:

[24. máj / květen] Video Bryan Peterson: Zlá správa o dynamickom rozsahu
… pokrok nezastavíš, ale niekedy je proste na škodu.

[27. máj / květen] Jan Filip LIVE! Webinár Stopárov sprievodca po galaxii exkluzívne len u nás!
Jedinečný webinár skvelého fotografa na zaujímavú tému!Astrofotografia (nielen) pre začiatočníkov a čo nás na oblohe čaká a oplatí sa fotiť v roku 2024? Zdarma pre všekých členov Fotoklubovna.cz

[29. máj / květen] Jan Filip: Webinár „Stopárov sprievodca po galaxii“ – záznam
Pre tých, čo nestihli – tu je záznam tohoto webinára.

[31. máj / květen] Video Bryan Peterson: Kontrast a farby v prírode
Príroda nám toho ponúka veľa, ale treba priložiť ruku k dielu!

Napsat komentář